puszka.pl - pysznie!

Rolada szpinakowa


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1/2 kg świeżego szpinaku,
3 jajka,
mniejszy brokuł,
150 g drobno startej mozzarelli
kilka łyżek śmietany,
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Przygotowanie:

Szpinak umyć, przebrać, poodcinać ogonki, wrzucić do garnka, wlać kilka łyżek wody (3- 4), odrobinę soli, przykryć pokrywką i na dużym ogniu gotować 5 minut. Potem to na sitko, ostudzić, odcisnąć nadmiar wody i drobno
posiekać.

Żółtka oddzielić od białek, dodać do szpinaku, białka ubić, tylko nie za mocno, tak aby piana lekko zesztywniała.

Szpinak doprawić do smaku (sól, pieprz, gałka), wymieszać, dodać pianę z białek, delikatnie zamieszać. Tą masę wylać do dużej blaszki (32 na 23)wyłożonej pergaminem wysmarowanym tłuszczem i podsypanym mąką (bułką), wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec aż "placek" scalony i przyzłocony (niecałe 20 min).


Brokuła podgotować w osolonej wodzie (5 minut). Wyjąć, pokroić dość drobko. Dodać śmietany tyle by całość była w miarę połączona.

Gdy szpinak gotowy wyjąć, trochę przestudzić (nie wyłączać piekarnika). Wydobyć placek z blachy i papieru, posypać mozzarellą, wyłożyć brokuły, zwinąć w roladę i włożyć jeszcze na kilka minut do piekarnika.


U nas w domu taką roladę jemy na obiad pokrojoną w skośne plasterki, z sosem pomidorowym, ziemniakami z wody, surówką. Jest smaczna i cieszy oko zwłaszcza właśnie w zestawieniu z czerwonym sosem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 4, 2004
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał(a):Asieńka P. jamiolek@poczta.onet.pl

Twoje zapiski: