puszka.pl - pysznie!

Ryż po filipińsku - na bulionie i czosnku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

szklanka długoziarnistego ryżu
1,5 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
5-6 ząbków czosnku
sól

Przygotowanie:

Umyć ryż. Osączyć na sicie. W rondlu o grubym dnie (ja używam zwykłej teflonowej patelni) rozgrzać olej i chwilę smażyć, mieszając, drobno posiekany czosnek. Wrzucić ryż i smażyć, mieszając, 3-4 min.

Wlać bulion, dodać sól, rondel przykryć i gotować ryż na małym ogniu ok. 20 min.

Wskazówki i uwagi:

Tych 5-6 ząbków czosnku używam do połowy proporcji, a zatem zależy to od upodobań - ryżyk i tak ma raczej łagodny smak. Soli już nie dodaję.
Nadesłał(a) gerberek, dnia: 2004-07-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: wg "Ryż na różne sposoby" Hanny Szymanderskiej

Twoje zapiski: