puszka.pl - pysznie!

Sos do spaghetti z granulatem sojowym (a'la spaghetti bolognese)

Robię to spaghetti od tylu lat, że już dawno nie pamiętam skąd przepis pochodzi. W naszym domu potrawa ma takie powodzenie, że od razu robię ją z podwójnej porcji składników.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

granulat sojowy (paczka)
ok. 0,5 kg cebuli
sos pomidorowy w pudełku lub koncentrat

sól
pieprz
łyżeczka cukru
inne przyprawy, np. oregano, tymianek, zioła prowansalskie
olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w kostkę i starannie szklimy na oleju. Przekładamy do garnka. Na następnej porcji oleju smażymy namoczony i silnie odciśnięty granulat. Trochę to trwa, należy mieszać, ale leciutkie przypalenie nada mu tylko smaczku.

Obsmażony granulat dodajemy do cebuli, wlewamy sos pomidorowy, solimy hojnie, pieprzymy, przyprawiamy wg. gustu (polecam oregano, tymianek, zioła prowansalskie). Łyżeczka cukru jest również niezbędna. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy ugotowane spaghetti.

Wskazówki i uwagi:

Fantazje i modyfikacje oczywiście dozwolone. Mięsożernemu teściowi posypiemy potrawę tartym żółtym serem. Teściowej możemy dolać do sosu ciut śmietany albo go zaprawić zasmażką.

Generalnie, jak ktoś nie wie co je, zazwyczaj sądzi, że to mielone mięso (exemplum mój syn, który dopiero po dwóch dniach zaczął coś podejrzewać). Powodzenia :)
Nadesłał(a) ~Megana, dnia: Jul 21, 2004
Źródło/autor przepisu: Niewykluczone, że z jakiejś gazety...

Twoje zapiski: