Owocowe śniadanie mistrzów (z polewą "sezamkową" z tahini)
Jest to zaskakująco sycące śniadanie, szczególnie jeśli dodasz sporo orzechów lub pestek. Jak na mój gust stosowanie tahini w słodkich daniach jest strzałem w dziesiątkę.
niecała garść orzechów lub pestek
owoce sezonowe - mniej więcej miseczka owoców na osobę (w podstawowej wersji, łatwo dostępnej przez cały rok, można użyć jabłka, grejpfruty i pomarańcze)
polewa: 2 łyżki tahini (pasty z sezamu)
miód (lub syrop klonowy)
gorąca woda
Przygotowanie:
Orzechy lub pestki upraż na suchej patelni, aż się zrumienią. W miseczce wymieszaj tahini z wodą aż osiągnie odpowiadającą Ci konsystencję. Gęstość jogurtu wydaje się przyjemna, choć niektórzy wolą rzadszy sos. Dodaj miodu do smaku.
Owoce pokrój na drobne kawałki, wymieszaj z orzechami i zalej polewą z tahini.
Wskazówki i uwagi:
Proporcje są właściwie dowolne, można zmieniać ilość owoców, orzechów, tahini i miodu, w zależności od nastroju i apetytu. Warto eksperymentować.
Nadesłał(a) kela,
dnia: 2004-07-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Tego przepisu nauczyła mnie moja przyjaciółka Leslie