Canelloni z zielonym groszkiem w pomidorach
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
-paczka canneloni
-400gr mięsistych pomidorów
-pól kilo groszku zielonego
-po 2 spore "różyczki" brokuła i kalafiora)
-2 spore cebule,
-2 garście czerwonej soczewicy
-10 ziaren zielonego pieprzy
-2 liscie laurowe
-100gr żółtego sera
-100ml śmietany
-jajo
-sól, 2 łyżeczki suszonej bazylii (świeża pewnie lepsza jeszcze będzie),
ząbek czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego i gałki muszkatołowej
-garść czarnych oliwek
-łyżka natki pietruszki posiekanej
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule posiekać i wrzucić na patelnię razem z soczewicą, zielonym pieprzem i liściem laurowym (na olej rzecz jasna).
Niech się podsmaży.
Sparzyć pomidory, obrać, posiekać jakoś (albo użyć puszkowych). Jak cebula z soczewicą podsmażona to wrzucić na to pomidory - niech się powoli smaży i odparowuje nadmiar wilgoci.
Groszek wyłuskać, brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki i wrzucić na wrzącą, lekko osoloną i osłodzona wodę - podgotować na półtwardo.
Sos pomidorowy ja zmiksowałam w blenderze*, dodając do niego ząbek czosnku (trzeba tylko liść wyłowić, pieprz zielony ma się zmiksować) doprawiłam solą, pieprzem kajeńskim, bazylią - ok szklanki odlałam, resztę połączyłam z warzywami i połową żółtego sera.
Odłożony sos wymieszałam z garścią posiekanych czarnych oliwek i ok łyżką posiekanej natki pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem, śmietanę połączyłam z jajem, posoliłam i dodałam szczyptę gałki muszkatołowej - połowę tej masy wlałam do naczynia.
Na tym układałam namoczone we wrzątku rurki caneloni napchane farszem z groszkiem, polałam odłożonym wcześniej sosem pomidorowym, posypałam serem, polałam po wierzchu resztą masy śmietanowej.
I to zapiekłam pod przykryciem na 200st w piekarniku az rurki zrobiły się miękkie.
*Nie trzeba go miksować, ale jeśli nie bedzie miksowany, to pieprz zielony przed dodaniem trzeba grubo zmielić, lub chociaż roztłuc.
Twoje zapiski: