1 kg młodej marchewki
1 cebula
2 łyżki oliwy do smażenia
1 litr bulionu warzywnego
pół szklanki jogurtu
2-3 cm świeżego kłącza imbiru (lub łyżeczka suszonego)
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
sól
pieprz kajeński
tymianek do posypania - najlepiej świeży
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i usmażyć na oliwie w garnku, w którym będzie się robić zupę. Dodać posiekaną w plastry marchew i dusić, mieszając często, aż zmięknie. Zalać bulionem i gotować ok. 20 min.
Odłożyć kilka plastrów marchewki do dekoracji, resztę zupy zmiksować, przyprawić jogurtem, startym imbirem, sokiem z cytryny, masłem, solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie gotować.
Przelać do ogrzanych talerzy, posypać tymiankiem i udekorować odłożonymi plasterkami marchwi. Podawać z grzankami.