3 jajka
2 łyżki śmietany
1 dojrzały pomidor
1 papryka (do wyboru, do koloru)
20 dag żółtego sera (gouda, parmezan, etc.)
bazylia
oregano
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnuszku roztrzepać jajka na jednolitą masę, następnie dodać dwie łyżki śmietany, odrobinę posolić i popieprzyć, ponownie wymieszać i odstawić na bok. Pomidor sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w półplasterki. Z papryki wyjąć środek i pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.
Następnie na rozgrzaną na wolnym ogniu patelnię wlewamy odrobinę oleju, a gdy ten osiągnie odpowiednią temperaturę, wlewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Szpatułką delikatnie odsuwamy ścięte już jajka w stronę środka, a na powstałe w ten sposób puste miejsce przelewamy jeszcze nie ściętą masę jajeczną.
Gdy omlet będzie od spodu rumiany, a góra jeszcze nie całkiem ścięta, wówczas układamy na nią pomidory oraz paprykę, a wszystko posypujemy żółtym serem (w taki sposób, aby przykrył całość), bazylią, oregano, solą i pieprzem, cały czas uważając, by omlet od spodu zbytnio się nie przypalił (pamiętajmy o małym ogniu!!).
Po całkowitym roztopieniu się sera zdejmujemy patelnię z ognia, omlet składamy na pół i podajemy na talerz.
Wskazówki i uwagi:
Ważne jest, aby omlet był smażony na wolnym ogniu, gdyż mógłby się przypalić podczas tak długiego procesu smażenia.
Nadesłał(a) ~stempel,
dnia: 2004-07-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.