1 średni kalafior
4 pomidory
1 szklanka suchej fasolki (pół na pół biała i czerwona) - można też użyć fasolki z puszki
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz
koperek
4-5 listków świeżej bazylii
zioła prowansalskie
oregano
Przygotowanie:
Fasolkę namaczamy kilka godzin wcześniej, potem gotujemy.
Kalafior myjemy i rozdrabniamy na bardzo małe różyczki. Gotujemy bardzo krótko, żeby był jeszcze twardawy. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego czosnek, potem pomidory, smażymy aż pomidory się rozpłyną w jednolitą masę. Potem dodajemy kalafiora, fasolkę i przyprawy. Jak jest za gęste, można dodać trochę wody i koncentratu pomidorowego.
Nadesłał(a) Kulka,
dnia: 2004-07-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.