puszka.pl - pysznie!

Rurki (penne) o bogatym smaku - w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i ostrą papryczką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

400 g makaronu
500 g świeżych pomidorów
2 ząbki czosnku
20 szt. czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 ostra papryczka (peperoncino)
1/2 kostki bulionu warzywnego
1 pęczek natki z pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody. Pomidory sparzyć przez kilka minut w gotującej się wodzie, obrać ze skórki i drobno pokroić. Czosnek drobniutko posiekać. Wypestkowane oliwki pokroić razem z kaparami. Papryczkę wypestkować i drobno posiekać.

W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, dodać oliwki z kaparami, wymieszać. Dodać pomidory, pikantną papryczkę (peperoncino), pół kostki warzywnej, sól i pieprz, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.

Kilka minut przed końcem gotowania dodać umytą i posiekaną natkę. Makaron połączyć z gorącym sosem. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Sos do powyższego przepisu po małej modyfikacji może służyć do podania dania na zimno:
Należy umieścić wszystkie - za wyjątkiem bulionu warzywnego - składniki w dużym naczyniu. Dokładnie wymieszać i pozostawić na jedną noc wspólnie. Makaron po ugotowaniu należy ochłodzić strumieniem zimnej wody a po jego odcedzeniu wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem i pozostawić celem "dojścia" jeszcze przez jedną godzinę w chłodnym miejscu (wskazana lodówka).
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 21, 2000
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: