puszka.pl - pysznie!

Pomidory nadziewane makaronem [Pomodori farciti ai maccheroni]

Samo danie jest szybkie w przygotowaniu oraz dosyć eleganckie i warte przygotowania na różnego rodzaju uroczystości w gronie przyjaciół.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 świeże, duże i twarde pomidory
200 g drobnego makaronu
1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Umyć pomidory i z każdego odkroić z góry spory plaster (nie wyrzucać), wydrążyć z pozostałej reszty miąższ. Ułożyć pomidory w żaroodpornym naczyniu, posolić i posmarować oliwą.

Ugotować makaron "al dente", odcedzić, przyprawić oliwą i posiekaną pietruszką i miętą. Napełnić pomidory makaronem, polać odrobiną oliwy i przykryć odkrojonym plastrem pomidora. Zapiec w gorącym piekarniku.

Powyższe danie można podawać także na zimno. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

W przypadku małych pomidorów należy zwiększyć ich liczbę o dwa na porcję.
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 19, 2000
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (juz nie istnieje)

Twoje zapiski: