puszka.pl - pysznie!

ciasto z budyniem "rafaello"

Przepis jest z glowy i z przeksztalcenia przepisu na murzynka z puszka.pl - taka mała inwencja twórcza :D.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

na ciasto:
2 szkl. maki
2 szkl. cukru (najlepiej cukru pudru)
0,5 szkl. wody
cukier waniliowy
kostka margaryny

na budyn:
2 opakowania budyniu kokosowego + okolo 4 lyzek cukru do jego poslodzenia
opakowanie wiorkow kokosowych
opakowanie platkow migdalowych
ok. lyzeczka margaryny
mleko sojowe

+ polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Skladniki na ciasto wymieszac do uzyskania gladkiej konsystencji, wlac do formy nasmarowanej tluszczem, wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na okolo 35 minut.
W miedzyczasie zrobic gorace mleko - budyn mozna zrobic na dwa sposoby
1. jak ktos woli to ugotowac mleko i zrobic budyn tak jak podaje przepis na opakowaniu
2. dla mniej pracowitych (czyli takich jak ja:P) zalac mleko wrzaca woda (dotyczy mleka w proszku) i wlac do niego roztwor budyniowy (rozpuszczony, poslodzony proszek w szklance wody) szybko mieszac i powinien zgestniec, jesli bedzie troszke za rzadki to mozna wlozyc go do mikrofali na 2 minutki
Nastepnie do przestudzonego budyniu dodac lyzeczke margaryny, mieszac do uzyskania konsystencji kremu, nastepnie dodac wiorki kokosowe i platki migdalowe wedlug upodobania

Gdy ciasto sie upiecze nalezy przekroic je poziomo na polowe. Na jedna z nich wylozyc przygotowany budyn i przykryc druga warstwa ciasta. Calosc polac polewa czekoladowa i posypac platkami migdalowymi

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ciasto najlepiej piec w niezbyt duzej formie, albo zwiekszyc podwojnie proporcje i wtedy wyjdzie duza blacha na wiecej osob:) Ciasto moze byc rowniez kolorowe tzn., ze jedna warstwa moze byc z murzynka:)
Nadesłał(a) xagax, dnia: May 10, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: