2 jabłka (najlepiej z uprawy ekologicznej)
płatki śniadaniowe (np. pszeniczne z otrębami)
śmietana 18% (najlepiej z gospodarstwa ekologicznego) lub mleko sojowe lub budyń/deserek sojowy
szczypta cynamonu
ew. miód lub syrop klonowy
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy czystą wodą, tak aby tylko je zakryć (nie za dużo wody!). Doprowadzamy do wrzenia, czekamy w zależności od gatunku jabłek 5-10 minut aż zmiękną. Zdejmujemy z gazu.
Jabłka przekładamy do miseczek, pozostały "kompocik" przelewamy do filiżanek (można doprawić miodem, cynamonem, cytryną). Jabłka posypujemy hojnie płatkami, na koniec dwie łyżeczki śmietany 18% i szczypta cynamonu. Można dodać odrobinę miodu na koniec.
Wersja dla wegan - z mlekiem sojowym lub budyniem sojowym i np. syropem klonowym. Też pycha!
Wskazówki i uwagi:
Najlepsze jesienią lub zimą.
Nadesłał(a) Nat,
dnia: 2004-05-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.