Wigilijne ciasto z bakaliami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 10 osób
2/3 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. cukru waniliowego
1 jajko
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
1 porcja proszku do pieczenia
100 g rodzynek
80 g migdałów
80 g świeżej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Do roztopionej margaryny dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, drobno posiekane migdały, pokrojoną skórkę pomarańczową, wrzucić mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem i rodzynkami. Wymieszać, wyłożyć do natłuszczonej blachy i piec 70 min. w temp. 200 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z kompotem z suszonych owocow.
Twoje zapiski: