Kulebiak z kapustą, grzybami i kminkiem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 10 osób
ciasto:
2 szkl. maki
3/4 kostki margaryny
1 jajko
szczypta soli
pół szkl. śmietany 12%
farsz:
pół kg kapusty kiszonej
3-5 grzybów suszonych
pieprz
kilka łyżek oleju
kminek
Przygotowanie:
make posiekac z margaryna, dodac zoltko, sol i smietane. zagniesc szybko ciasto i wstawic na pol godz. do lodowki.
kapuste poddusic z olejem, dodac drobno posiekane, ugotowane grzybki suszone, pieprz. ostudzic.
ciasto rozwalkowac na 2 prostokaty o dlugosci blachy do pieczenia, szerokosci 10 cm. posrodku kazdego ulozyc kapuste, zawinac i zlepic pierogi. ulozyc na blasze gladka strona do gory, posmarowac bialkiem, posypac kminkiem. upiec, pokroic na kawalki, podawac na zimno lub cieplo, do czerwonego barszczu.
Twoje zapiski: