puszka.pl - pysznie!

Puree z marchwi z rodzynkami, migdałami i kardamonem

Przepis wzorowany na kuchni indyjskiej. Podawać jako deser (schłodzone, np. ze słodkim, śmietankowym lub waniliowym sosem) lub jako ciepłą przystawkę do dania głównego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg marchewki
3/4 szklanki mleka [zwykłego lub roślinnego]
ewentualnie łyżka masła [lub oleju]
30-50 g cukru
trochę soli

rodzynki (wedle upodobania, można pominąć)
100 g migdałów
1/4 łyżeczki szafranu
trochę kardamonu

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce, wrzucić do gorącego mleka z masłem, cukrem i odrobiną soli. Gotować do miękkości aż masa stanie się gęsta (powinna wygotować się połowa mleka).

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Migdały, jeśli nie są zmielone, sparzyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Kilka obranych odłożyć w całości.

Do masy marchewkowej dodać szafran, kardamon, migdały i rodzynki, starannie wymieszać. Przełożyć do miseczek lub w jedno naczynie, przybrać pozostawionymi migdałami.

Wskazówki i uwagi:

Dla dzieci lepiej przyrządzać ze zmielonymi migdałami. Można też bez rodzynek, jeśli dziecko nie lubi.
Nadesłał(a) wena, dnia: 2004-04-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: