naleśniki: 20 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki śmietany
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta gałki muszkatołowej
nadzienie: 1 pęczek szparagów
sól (do pół łyżeczki)
sos beszamelowy ze szczypiorkiem: łyżka masła
łyżka mąki
filiżanka mleka
10 dag twardego sera
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka soku cytrynowego
sól
pieprz
cukier
żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka, mleko, śmietanę i mąkę ubić mikserem. Przyprawić solą, cukrem i startą gałką muszkatołową. Odstawić na 25 minut.
W tym czasie oskrobać dokładnie szparagi nożykiem do ziemniaków. Ułożyć je w garnku, by nie odpadły delikatne główki. Gotować przez ok. 12-15 minut na małym ogniu w osolonej wodzie. Miękkie zdjąć z ognia i na razie nie odcedzać.
W rondelku zrobić białą zasmażkę z masła i mąki. Wlać mleko, zagotować - wyjdzie dość gęsty sos. Wsypać utarty ser, szczypiorek, wymieszać, doprawić i zdjąć z ognia.
Usmażyć 8 naleśników. W każdy zawinąć po 2-3 szparagi (dopiero teraz odcedzone). Następnie polać je sosem beszamelowym i podać posypane żółtym serem.
Nadesłał(a) arleta,
dnia: 2004-04-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kobieta i życie"