puszka.pl - pysznie!

Lemoniada ze skórką pomarańczową


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka wody
cytryna
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
skórka z pomarańczy
ew. kilka winogron (białych i/lub fioletowych)

Przygotowanie:

I sposób - na lato: do szklanki schłodzonej lub zimnej wody dodać cukier puder. Wymieszać aż cukier całkiem się rozpuści i dodać sok z cytryny, w zależności od upodobań. Zetrzeć kawałek (wystarczy malutki) skórki pomarańczy i dodać do lemoniady. Polecam dodanie do lemoniady winogron (w całości).

II sposób - na zimę: do szklanki letniej lub ciepłej wody dodać cukier puder i sok z cytryny tak, aby napój po wymieszaniu był lekko kwaśny. Zetrzeć skórkę pomarańczy (malutki kawałek) i dodać do lemoniady, można również dodać winogrona. Górne brzegi szklanki zwilżamy i oprószamy kakao z dodatkiem cukru pudru (w proporcji 4:1).

Wskazówki i uwagi:

W lecie (I sposób) lemoniada doskonale zastępuje napój orzeźwiający i chłodzący ;-) W zimie (II sposób) rozweseli długie wieczory.
Nadesłał(a) szynszylka_OBZS, dnia: Apr 5, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: