szklanka wody
cytryna
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
skórka z pomarańczy
ew. kilka winogron (białych i/lub fioletowych)
Przygotowanie:
I sposób - na lato: do szklanki schłodzonej lub zimnej wody dodać cukier puder. Wymieszać aż cukier całkiem się rozpuści i dodać sok z cytryny, w zależności od upodobań. Zetrzeć kawałek (wystarczy malutki) skórki pomarańczy i dodać do lemoniady. Polecam dodanie do lemoniady winogron (w całości).
II sposób - na zimę: do szklanki letniej lub ciepłej wody dodać cukier puder i sok z cytryny tak, aby napój po wymieszaniu był lekko kwaśny. Zetrzeć skórkę pomarańczy (malutki kawałek) i dodać do lemoniady, można również dodać winogrona. Górne brzegi szklanki zwilżamy i oprószamy kakao z dodatkiem cukru pudru (w proporcji 4:1).
Wskazówki i uwagi:
W lecie (I sposób) lemoniada doskonale zastępuje napój orzeźwiający i chłodzący ;-) W zimie (II sposób) rozweseli długie wieczory.
Nadesłał(a) szynszylka_OBZS,
dnia: 2004-04-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.