puszka.pl - pysznie!

Sos ziołowo-czosnkowy na zasmażce

Podawać do potraw mącznych, z kasz, fasoli, a także do potraw z jaj.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

mąka 1 łyżka
masło lub margaryna 1 łyżka
śmietana 1 szklanka

młode listki bazylii 2-3 łyżki
estragon 2 łyżki
rzeżucha 3-4 łyżki
szczypiorek
zielona pietruszka - razem ze szczypiorkiem 3 łyżki

czosnek 2-3 ząbki
sok z cytryny
sól
cukier
pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Masło (margarynę) stopić w rondelku, wymieszać z mąką, dodać śmietanę i kilka łyżek zimnej wody, wymieszać, mieszając odstawić.

Dodać wszystkie posiekane zioła a także posiekany i roztarty z solą czosnek. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, odrobiną cukru i pieprzem.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: Aug 18, 2000
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.7

Twoje zapiski: