Szarlotka z mąki gryczanej z prażonymi jabłkami i różowym lukrem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
/proporcje na tortownicę o średnicy 26cm/
ciasto:
300g mąki gryczanej
150 g cukru
150 g masła roślinnego
1 jajo
szczypta soli
masa:
750g jabłek
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
deczko imbiru
rodzynki
płatki migdałowe
pocięte orzechy laskowe
dodatki na wierzch:
2 łyżki marmolady morelowej
4 łyżeczki cukru pudru
wódka z wiśni
Przygotowanie:
Mąkę zagnieść z cukrem, masłem, jajem i solą. Włożyć ciasto do lodówki na 2 godziny.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę razem z bokami, porobić dziurki widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, czasami mniej.
Jabłka i resztę składników na masę wrzucić do garnka, dodać odrobineczkę wody i gotować/dusić aż jabłka się zrobią na tyle miękkie, by widelcem się dały zrobić na miazgę (ja to na oko robię).
Masę jabłkową włożyć do tortownicy i przykryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 30 min.
Wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy, niech wystygnie. Roztopić marmoladę w garnku i pomalować wierzch, zostawić do ostygnięcia.
W szklance rozrobić cukier puder z wódką, żeby gęste było, i posmarować wierzch - to będzie ten słynny, pyszny, różowy lukier, na punkcie którego mam fioła. Niech ostygnie. Wyjąć z tortownicy i gotowe:)))
Twoje zapiski: