Sos holenderski do szparagów i innych warzyw
Wyśmienity m.in. do szparagów, kalafiorów, brokułów itp. Do takich warzyw można podać młode ziemniaczki i jakąś surówkę, np. z pomidorów.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
wywar z włoszczyzny 2/3 szklanki
mleko 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
żółtka z 3 jaj
masło 3 łyżki
sól
cukier
pieprz
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
cytryna 0,5 szt.
do tego np. szparagi, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, kalarepka (ugotowane tradycyjnie, na parze, lub upieczone)
Przygotowanie:
Do przecedzonego wywaru dodać mleko, mąkę ziemniaczaną, żółtka, masło i przyprawy. Rondel z sosem wstawić do kąpieli wodnej, czyli do większego naczynia z wrzącą wodą. Ubijać trzepaczką, aż zgęstnieje. Następnie dodać sok z połowy cytryny.
Twoje zapiski: