puszka.pl - pysznie!

Sos pieczarkowy lub z kurkami

Sos najlepszy z ziemniakami.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

pieczarki (30 dag) lub kurki
dwie duże cebule
łyżka masła
sól
pieprz
łyżka mąki
1/2 szkl. wody
trzy łyżki śmietany

Przygotowanie:

Posiekać drobno cebulę i zeszklić na maśle. Posiekać albo utrzeć na grubej tarce pieczarki i dodać do cebuli. Posolić i popieprzyć. Poddusić często mieszając. Gdy już są miękkie, dodać mąkę rozbełtaną z wodą, zagotować i wyłączyć. Dodać śmietanę i wymieszać. Szybko zjeść, bo zgęstnieje.

Istnieje również burżuazyjna wersja tego sosu - z kurkami zamiast pieczarek. Niebo w gębie!

Wskazówki i uwagi:

Wersja wegańska tego sosu (np. z olejem zamiast masła i śmietaną sojową) nie jest taka smaczna, gdyż pieczarki są o wiele lepsze smażone na maśle.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-06-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis mojej mamy

Twoje zapiski: