pieczarki (30 dag) lub kurki
dwie duże cebule
łyżka masła
sól
pieprz
łyżka mąki
1/2 szkl. wody
trzy łyżki śmietany
Przygotowanie:
Posiekać drobno cebulę i zeszklić na maśle. Posiekać albo utrzeć na grubej tarce pieczarki i dodać do cebuli. Posolić i popieprzyć. Poddusić często mieszając. Gdy już są miękkie, dodać mąkę rozbełtaną z wodą, zagotować i wyłączyć. Dodać śmietanę i wymieszać. Szybko zjeść, bo zgęstnieje.
Istnieje również burżuazyjna wersja tego sosu - z kurkami zamiast pieczarek. Niebo w gębie!
Wskazówki i uwagi:
Wersja wegańska tego sosu (np. z olejem zamiast masła i śmietaną sojową) nie jest taka smaczna, gdyż pieczarki są o wiele lepsze smażone na maśle.