puszka.pl - pysznie!

Truskawkowe kostki z agaru

Podawać dzieciom jako deser albo w formie cukierków. Można też kostki wykorzystać jako dodatek do deseru ze śmietaną czy lodami (zamiast galaretki).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 litr soku truskawkowego
2 łyżki cukru
agar - sprawdzić na instrukcji na opakowaniu, ile jest potrzebne (w moim przypadku 1/8 torebki)

Przygotowanie:

Sok wlać do garnka i dodać cukier, mieszać. Gdy się zacznie gotować, dodawać agar mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Wyłączyć gaz i ostudzić zawartość.

Na formę (ja użyłam naczynia żaroodpornego w formie blachy) wylać masę i wsadzić do lodówki, bardzo szybko stężeje. Masę kroić w kostki.
Nadesłał(a) arleta, dnia: 2004-03-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: