Zrazy z grzybów w śmietanie
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
500 g grzybów (prawdziwki)
100 g tłuszczu do smażenia
100 g kaszy manny
0,5 cebuli
4 jaja
3 łyżki bułki tartej
przyprawa do zup
pieprz
sos śmietanowy:
0,5 szkl. śmietany
0,5 cebuli
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać na kawałki, a następnie poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać i chwilę prużyć pod przykryciem, aby utworzyła się twarda masa.
Po ostudzeniu zemleć w maszynce z połową cebuli (resztę pozostawić do sosu), dodać jaja, tartą bułkę, przyprawy i dokładnie wyrobić. Masę podzielić na podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym - chwilę poddusić. Potrawę doprawić i podawać z ziemniakami.
Twoje zapiski: