puszka.pl - pysznie!

Zupa chlebowa z pomidorami i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g czerstwego chleba
1 kg dojrzałych pomidorów
2 czerwone papryki
bulion
oliwa do smażenia
czosnek
szałwia
tymianek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pokroić chleb w cienkie plastry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i szałwię. Podsmażyć chleb na złocisty kolor. Pomidory obrać ze skórki (najpierw włożyć na chwilę do wrzącej wody, a potem do zimnej) i pokroić, paprykę pociąć w paski. Pomidory i paprykę zmiksować, połączyć z podsmażanym na patelni chlebem, dusić ok. 5 min.

Przełożyć wszystko do garnka, dolać bulion i posiekany tymianek, gotować na małym ogniu ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać sól i pieprz do smaku. Posypać resztą tymianku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2004-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda

Twoje zapiski: