Zupa chlebowa z pomidorami i papryką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
200 g czerstwego chleba
1 kg dojrzałych pomidorów
2 czerwone papryki
bulion
oliwa do smażenia
czosnek
szałwia
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pokroić chleb w cienkie plastry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i szałwię. Podsmażyć chleb na złocisty kolor. Pomidory obrać ze skórki (najpierw włożyć na chwilę do wrzącej wody, a potem do zimnej) i pokroić, paprykę pociąć w paski. Pomidory i paprykę zmiksować, połączyć z podsmażanym na patelni chlebem, dusić ok. 5 min.
Przełożyć wszystko do garnka, dolać bulion i posiekany tymianek, gotować na małym ogniu ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać sól i pieprz do smaku. Posypać resztą tymianku.
Twoje zapiski: