puszka.pl - pysznie!

Fasolka szparagowa w sosie z pieczonej papryki


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg zielonej fasolki szparagowej
pęczek bazylii do posypania

sos:
2 żółte papryki
główka czosnku
4 duże łyżki oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Papryki (w całości) i całą główkę czosnku włożyć do pieca (200°C) na 20 minut. Następnie obrać papryki ze skórki i wyjąć pestki ze środka. Obrać upieczony w łupinach czosnek. Rozgnieść razem na masę (lub zmiksować) dodając oliwę. Posolić, popieprzyć.

W dużej ilości osolonej wody ugotować fasolkę (ok. 5 min., ma być chrupiąca). Odcedzić i lekko podsmażyć na oliwie (również ok. 5 min.).

Ułożyć na półmisku. Polać ciepłym, paprykowym sosem. Posolić, popieprzyć i posypać posiekaną bazylią.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2004-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda

Twoje zapiski: