puszka.pl - pysznie!

Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

200 g soi
300 g tofu
spora garść suszonych grzybów
1/2 szklanki ugotowanej pszenicy
2 jajka
nieduży pęczek natki pietruszki
duża cebula
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku
sporo pieprzu ziołowego
sporo pieprzu czarnego
sól
+ kilka łyżek oleju i bułka do wysypania formy

Przygotowanie:

Soję i grzyby trzeba namoczyć dzień (albo przynajmniej kilka godzin) wcześniej, a potem ugotować do miękkości - można je gotować razem. Oddzielnie namoczyć i ugotować pszenicę.

Ugotowaną soję, grzyby, pszenicę i tofu przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do masy wbić dwa jajka, dodać posiekaną pietruszkę i podsmażoną posiekaną cebulę. Całość doprawić do smaku i dolać 1/4 szklanki oleju. Wyrobić dokładnie, a potem przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.

Piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Wyjmować z formy dopiero jak wystygnie.
Nadesłał(a) ovc, dnia: Feb 5, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: