puszka.pl - pysznie!

Placki ziemniaczane z selerem na ostro


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

5 dużych ziemniaków
seler średniej wielkości
mąka pszenna lub żytnia, najlepiej razowa
ewentualnie kilka łyżek mąki sojowej
sól
zioła do smaku
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i trzemy na oczkach wedle upodobań (ja preferuję ziemniaki na małych, a seler na średnich). Mieszamy je z resztą składników tak, aby powstała masa w miarę spójna i gęsta, taka żeby z łatwością odrywała się od łyżki, ale nie była wodnista.

Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni i nakładamy na nią łyżką placuszki. Placki są gotowe kiedy się ładnie zarumienią.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać same, ale najlepiej z surówką i jakimś smacznym sosikiem. Na zimno są również pyszne i bardziej zwarte ;)
Nadesłał(a) mira, dnia: 2004-01-31 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: