puszka.pl - pysznie!

Zupa grzybowa z natką (z grzybów suszonych)

Zupę podawać z kostką z kaszy manny (jak kluski-romby, tylko inaczej krojone) lub łazankami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

40 g grzybów suszonych
liść laurowy
1 cebula
1 łyżka tłuszczu do smażenia
4 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
sól
pieprz
nać pietruszki

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie opłukać i ugotować w 4 szklankach wody z liściem laurowym.

Następnie grzyby odcedzić (wywaru nie wylewać!), pokrajać w paski i razem z drobno posiekaną i przesmażoną cebulą dodać do zagotowanego wywaru. Posolić, wsypać pieprz i posiekaną nać pietruszki, dodać wywar z grzybów.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.5/6; zaczerpnięte z książki Jana Kucharczyka "Vademecum wegetarianina" - Znaki Czasu, Warszawa 1987.

Twoje zapiski: