Szwedzkie pierniczki peppar kakor
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
3 dl miodu (ok. 1 i 1/3 szkl.)
1,5 lyzki imbiru
4 dl cukru (ok. 1 i 1/2 lyzki)
1 i 1/2 lyzki cynamonu
350 g masla lub margaryny
1 lyzka gozdzikow
3 dl smietanki kremowki (1 i 1/3 szkl.)
1 lyzka proszku do pieczenia
1 i 1/2 kg maki
Przygotowanie:
wymieszac maslo, miod, cukier i przyprawy. dodac ubita smietanke i proszek do pieczenia rozpuszczony w niewielkiej ilosci wody. stopniowo wsypywac make, aby ciasto nabralo stalej konsystencji. zawinac je w folie i odlozyc do lodowki. nastepnego dnia rozwalkowac i wyciac dowolne ksztalty za pomoca foremek. wsunac ciasteczka do goracego piekarnika. piec w 175 stopniach przez 10-15 minut (az sie zarumienia).
Twoje zapiski: