puszka.pl - pysznie!

Surówka z rzodkiewki i granatu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 pęczki rzodkiewek
1 owoc granatu (30 dkg)
4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oleju (najlepiej oliwy)
sól, pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewki oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Zalać 3 łyżkami zimnej, przegotowanej i osolonej wody, pozostawić na 15 minut. Następnie osączyć. Granat umyć, przepołowić i wyjąć soczyste ziarna. 2/3 ziaren wymieszać z rzodkiewkami i dodać posiekane orzechy. Z pozostałych ziaren granatu wycisnąć sok, przyprawić go lekko solą, pieprzem i połączyć z oliwą. Polać tym sosem surówkę i wymieszać.
Nadesłał(a) pat, dnia: Dec 26, 2003
Źródło/autor przepisu: Owoce egzotyczne, Eliza Lamer-Zarawska, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2000 (nadesłane przez przedstawiciela wydawnictwa)

Twoje zapiski: