puszka.pl - pysznie!

Banany w naleśnikach


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
1/4 szklanki toniku
1/4 szklanki letniej wody
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju

Nadzienie:
banany
cytryna
cynamon

Przygotowanie:

1. Do mąki i soli dodać jaja, tonik i wodę. Dokładnie wymieszać. Dodać olej, wymieszać, przelać przez sito i wstawić do lodówki na 15 minut. Smażyć cienkie naleśniki.
2. Obrane banany skropić sokiem z cytryny. Na każdym naleśniku położyć małego banana lub pół banana, posypać cynamonem i zawinąć.
3. Rozpuścić 2 łyżki masła z 2 łyżkami miodu i polać tym naleśniki, a następnie posypać bakaliami.
Nadesłał(a) pat, dnia: Dec 26, 2003
Źródło/autor przepisu: przepis z książki: Naleśniki na 90 sposobów, wybór i opracowanie Katarzyna Gronowicz, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2001 (nadesłane przez przedstawiciela wydawnictwa)

Twoje zapiski: