Pasztet z pieczarek (wegański)
Można jeść na gorąco lub tradycyjnie - na zimno pokrojony w plasterki. Na święta podaję z sosem żurawinowym.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na małą brytfankę (do klopsu)
ok. 600 g pieczarek
trochę mąki ziemniaczanej lub sojowej
3 łyżki stołowe kaszki manny
natka pietruszki
kilka łyżek oleju
sól
pieprz
ew. inne przyprawy
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do brytfanki. Można udekorować daszkami pieczarek. Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor.
Wskazówki i uwagi:
Pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.
Mam zamiar jeszcze spróbować zrobić taki pasztet z cebulą i czosnkiem zamiast pietruszki. I trzecia wersja, może wyjdzie dobre :) , z włoszczyzną wyjętą z bulionu.
Twoje zapiski: