puszka.pl - pysznie!

Rodzynkowiec (ciasto rodzynkowe)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

30g drożdży
1/2 szkl. + 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
rodzynki - 200g
masło roślinne, 1/2 szkl.
2 szkl. mąki razowej
1 szkl. białej mąki
ewentualnie trochę startej skórki pomarańczy
szczypta soli
1/2-1 szkl. orzechów

Przygotowanie:

30g drożdży rozbełtać w 1/2 szkl. letniej wody z 1 łyżką cukru trzcinowego lub miodu, odstawionych do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
200-gramową paczkę rodzynek gotować w szklance wody 5-10 min. Wodę odcedzić i ostudzona.
Wymieszać w misce masło roślinne, 1/2 szkl. miodu lub cukru trzcinowego, szklankę ostudzonej wody z gotowanych rodzynek, szczyptę soli, 1/2 szkl. mąki razowej i ewentualnie trochę startej skórki pomarańczy i 1 szkl. białej mąki. Po wymieszaniu tych składników dodać miksturę drożdżową i odstawić całość do wyrośnięcia.
Przygotować prodiż i 1/2-1 szkl. orzechów. Gdy ciasto wyrośnie (ok. 15-20 minut w ciepłym miejscu) dodać 1 i 1/2 szkl. mąki razowej, orzechy i rodzynki (te gotowane). Całość, gdy znowu trochę podrosła w otwartym prodiżu, została upieczona w ciągu ok. 40 min. (należy sprawdzić po tym czasie, czy jest ok.) i 200oC.

Wskazówki i uwagi:

Można ten placek piec też na blasze w piekarniku.
Nadesłał(a) ~Ruda (Dorota), dnia: Dec 18, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: