puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

30 dag pszenicy
1/2 kg maku
w wersji NIEwegańskiej: 5 łyżek miodu + 30 dag cukru
w wersji wegańskiej: słód
10 dag migdałów
20 dag orzechów
10 dag rodzynek
aromat waniliowy
woda

Przygotowanie:

Ziarno pszenicy opłukać, wilgotne wsypać do donicy, ucierać wałkiem, w miarę potrzeby skrapiając wodą. Ucieranie ma na celu oczyszczenie ziaren z twardej skórki. Skórki zbierające się na wałku należy usuwać. Oczyszczoną pszenicę dokładnie wypłukać, odcedzić. Zmierzyć objętość i zalać potrójną objętością wody. Gotować tak jak kaszę - gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawić przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika, lub gotować w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić zalać powtórnie. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy spęcznieje, odcedzić i utrzeć w donicy (makutrze) lub przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Zmielony mak wymieszać z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1-2 szklankach wody (lub słodem).

Dodać umyte i przebrane rodzynki, posiekane orzechy, obrane ze skórki i posiekane migdały, zapach waniliowy oraz ugotowaną pszenicę. Wymieszać, oziębić w lodówce. Zjeść natychmiast, nie przechowywać.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-12-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie pl.rec.kuchnia, przepis podał Z.Wodecki

Twoje zapiski: