Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki pszennej
2 łyżki oliwy
sól
ok. 3/4 szklanki letniej wody
farsz:
20 dag kaszy gryczanej suchej
20 dag twarogu półtłustego
cebula
spore jajo
sól, pieprz
spora szczypta majeranku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w podwójnej ilości osolonej wody. Lekko przestudzić i zmielić z twarogiem. Cebulę pokroić i zrumienić na patelni. Dodać do kaszy razem z jajkiem i przyprawami.
W czasie jak gotuje się kasza przygotować ciasto:
do michy wsypać mąkę, sól, oliwę albo olej i jedną łapką lać powoli ciepłą wodę, a drugą paluchami mieszać ciasto, żeby powstało coś w miarę miękkiego, ale zwartego, zupy nie zróbcie przypadkiem :). Najlepiej przygotować sobie ciut więcej wody i po prostu przestać lać, jak ciasto osiągnie dobrą konsystencję. Zagnieść je ładnie, a potem albo rozwałkować, podsypując mąką, żeby się nie kleiło, albo robić tak jak ja, czyli urywać małe placuszki ciasta, wałkować je i kleić na bieżąco pierogi, układając na boku, koniecznie na mące, bo nie oderwiecie ich od blatu:)
Gotować w osolonej wodzie też na bieżącą. Skleić jedną partię - ugotować i tak aż do wyczerpania ciasta i farszu.
Twoje zapiski: