puszka.pl - pysznie!

Samosy krok po kroku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
400g białej mąki
1/2 łyżeczki soli
olej
150ml zimnej wody

farsz:
2-3 średniej wielkości ziemniaki
1/2 kalafiora
200g świeżego groszku
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczka kozieradki
1/2 łyżeczka startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczka kukrumy
1/2 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczka asofetidy
1/4 łyżeczka mieloych goździków
1/2 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczka pieprzu

olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę z solą i olejem. Mieszanina ta swym wyglądem będzie przypominać kruszonkę. Powoli wlewać wodę i wyrabiać ciasto.

Zagniatać energicznie przez 5 minut, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie przyklejało się do rąk. Z gotowego ciasta ulepić kulę, spryskać kilkoma kroplami wody i przykryć wilgotną ściereczką na czas przygotowania nadzienia.

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kalafior zetrzeć na tarce z największymi otworami lub podzielić na małe różyczki. Groszek ugotować, odsączyć i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niej kminek. Kiedy się zabrązowi, dodać nasiona kozieradki, a następnie starty imbir i mielone przyprawy. Po kilku sekundach wrzuć drobno pokrojone ziemniaki; mieszając smażyć przez 3-4 minuty, po czym dodać kalafior. Smażyć przez następne 3-4 minuty.

Dodać 2 łyżki wody, przykryć i gotować przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie (uważać, aby nie przypalić).

Wymieszać je z groszkiem, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć na większej powierzchni, aby stygły w czasie, kiedy będzie wałkowane ciasto.

Posypać stolnicę mąką. Z ciasta ulepić 10 kulek. Rozwałkować każdą kulkę na placuszek o średnicy 15cm, a następnie przekroić każdy z nich na połowę. Posmarować wodą prosty brzeg każdej połowy od środka do jednego z końców. Zebrać dwa końce prostego brzegu razem i ulepić stożek. Mocno przycisnąć suchy brzeg do nawilżonego, by wzmocnić "szew". Wypełnić 2/3 stożka nadzieniem. Następnie zamknąć otwór przyciskając brzeg palcami i fałdując go.

Na średnim ogniu w dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Tłuszczu powinno być tyle, by samosy mogły w nim swobodnie pływać. Smażyć po kilka samosów na raz (tyle, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie) przez 10-15 minut, przewracając często, aż obie strony będą złotobrązowe. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć.
Nadesłał(a) ~Skfarek, dnia: 2003-12-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: od znajomej

Twoje zapiski: