puszka.pl - pysznie!

Omlet z piekarnika, z warzywami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

boczniaki (jesli duze, takie na kotlety to dwa)
cebula
marchewka (polowka chudej)
cukinia (polowka chudej)
jajko
mleko
maka
ser zolty
estragon
pieprz & sol
sos sojowy ew. maggi

Przygotowanie:

boczniaki myjemy, kroimy w palsterki, cebule tak jak lubimy, cukinie w kosteczke a merchewke trzemy na tarce lub jak kto woli w kosteczke. wszystko to dusimy 5 minutek na patelni z dodatkiem pieprzu, soli i estragonu. w tym czasie polecam juz wlaczyc pikarnik, a na boku robimy caisto na omlet, czyli jedno jajko mieszamy z maka i mlekiem. dodajemy do tej masy pieprz i sol, i sos sojowy. warzywa wykladamy na zeroodporna forme (wczesniej wysmarowana olejem) i zalewamy je ciastem. wstawiamy do piekarnika. po jakims czasie gdy juz sie lekko zetnie posypujemy je serem i wstawiamy spowrotem do pieranika. pieczemy do czasu az ciasto sie zarumieni, a ser spiecze. Zycze smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Dla niektorych osob moze sie danie wydac zbyt delikatne w smaku wiec polecam dla lubiacych mocne wrazenia dodac do warzyw tabasco itp., lub mozna dodac przecieru pomidorowego co moze wzmocnic smak.
Nadesłał(a) A_M von Siurowie, dnia: Dec 8, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: