puszka.pl - pysznie!

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki

Kruche, aromatyczne pierniczki to klasyczny szwedzki przysmak na Boże Narodzenie. Najlepiej upiec je na kilka/kilkanaście dni przed świętami (są najsmaczniejsze kiedy trochę poleżą). Można je długo przechowywać.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

300 g margaryny/ masła
500 ml melasy
1 łyżka imbiru
2 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka sody
200 ml wody
1,5 litra mąki pszennej

Przygotowanie:

Pierwszego dnia zmieszaj (najlepiej mikserem) margarynę i melasę, dodaj przyprawy, sodę, wodę i część mąki. Na stolnicy wyrób ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Ciasto odłóż na dobę, żeby "odpoczęło".

Drugiego dnia cienko rozwałkuj ciasto i wytnij pierniczki za pomocą foremek - klasyczne kształty to serca, ludziki i prosiaczki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej pierniczki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz ciastka przez 5 minut. Zostaw pierniczki na blasze aż ostygną.

Wskazówki i uwagi:

Po wystygnięciu pierniczki przełóż do szczelnie zamkniętego i suchego pojemnika.
Nadesłał(a) ovc, dnia: Nov 27, 2003
Źródło/autor przepisu: tradycyjny przepis szwedzki

Twoje zapiski: