puszka.pl - pysznie!

Pierogi z soją


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

ciasto:
650 g mąki
1 jajo
ponad szklanka wody

farsz:
350 g ziaren soi
2 jaja
100 g tartej bułki
100 g cebuli
2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz

+ masło
+ zielenina

Przygotowanie:

Soję zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godz. Następnie ugotować ją w świeżej wodzie, odcedzić i zemleć. Dodać jaja, tartą bułkę, posiekaną i podsmażoną cebulę, kilka łyżek wody oraz przyprawy i starannie wszystko wymieszać.

Z mąki, jaj i więcej niż szklanki wody wyrobić ciasto (powinno być dość ścisłe, ale elastyczne). Rozwałkować je na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki (np. przy pomocy kubka). Na każdy nałożyć trochę farszu, starannie zlepić brzegi ciasta.

Ugotować pierogi w osolonym wrzątku, odcedzić. Polać stopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną. Podawać z surówkami.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: Aug 18, 2000
Źródło/autor przepisu: Psubraty - kwartalnik praw zwierząt i ekologii

Twoje zapiski: