puszka.pl - pysznie!

Panir - hinduski ser biały ze słodkiego mleka


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 l mleka
kwasek cytrynowy lub mlekowy

Przygotowanie:

1. Mleko zagotować.
2. Do gotującego się mleka wlać lub wsypać taką ilość kwasku cytrynowego lub mlekowego, aby od serwatki oddzielił się ser. Należy robić to powoli, wlewając kolejne porcje kwasku. Jeśli wsypiemy za dużo, ser będzie bardzo twardy.
3. Ser odcedzić na sitku, można go też odsączyć stawiając na nim ciężki garnek.

Wskazówki i uwagi:

Ser taki można pokroić w kostkę i dodać do warzyw czy ryżu lub też usmażyć i wówczas będzie on także doskonałym dodatkiem. Polecamy jednak taki smażony panir namoczyć w tej samej serwatce razem z solą i przyprawami. Panir taki staje się miękki i bardzo delikatny w smaku.

Jeśli nie odciśniemy paniru zbyt mocno, może służyć on jako półprodukt do zrobienia słodyczy lub ciasta.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 23, 2003
Źródło/autor przepisu: "Wegetarianizm po mistrzowsku", Autorka: Ewa Kmiecik. Wyd: Natur Art.2000.

Twoje zapiski: