puszka.pl - pysznie!

Kluski czarne - mieszane ziemniaczane

Kuchnia śląska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i podzielić na dwie części. Jedną część ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Drugą część zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Surowe ziemniaki wlać do lnianego woreczka i bardzo mocno odcisnąć. Odciśniętą wodę pozostawiamy na chwilę w celu osadzenia się na dnie naczynia krochmalu (skrobi), po czym wodę zlać, a krochmal dodać do odciśniętych ziemniaków.

Ziemniaki ugotowane odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Gorące jeszcze ziemniaki połączyć z ziemniakami surowymi i krochmalem, dobrze wyrobić na jednolitą masę i z ciepłej jeszcze masy formować okrągłe kluseczki wielkością przypominające piłeczkę pingpongową. Kluski układać na desce wysypanej mąką ziemniaczaną.

Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wrzuceniu do wrzątku delikatnie wymieszać od dna łyżką drewnianą. Kluski gotować do chwili zagotowania na dość dużym ogniu, a z chwilą zagotowania na bardzo małym ogniu.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-11-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: PRZEPISY ŚLĄSKIE

Twoje zapiski: