Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką
Podawać z ryżem lub makaronem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
bakłażan
duża czerwona papryka
3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem mogą być z puszki)
duży por
olej do smażenia
sól
pieprz
opcjonalnie: 1 łyżka łuskanego sezamu
Przygotowanie:
Potrzebna jest głęboka patelnia.
1. Skroić dużego pora i zeszklić na oleju.
2. Dodać dużą, pokrojoną, czerwoną paprykę - chwilę podsmażyć w towarzystwie pora. Dodać 3-4 pomidory pokrojone niezbyt drobno. Podsmażyć.
3. Skroić bakłażana w 2-3cm kostkę, dodać do sosu. Przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając, aż wszystko zmięknie.
4. Przyprawy to sól i pieprz.
5. Można podprażyć na suchej patelni sezam i posypać danie - świetnie się komponuje z duszonymi warzywami.
Twoje zapiski: