Polskie gomasio (z siemienia lnianego)
		
			Edyta: "Pamiętam, że z siemienia lnianego robiło się kiedyś 'polskie gomasio' - w oryginalnym gomasio praży się z solą nasiona sezamu, ale wtedy były w Polsce niedostępne."
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			siemię lniane
sól (w stosunku 6-7 części siemienia na 1 część soli)
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Robi się to prosto: praży się siemię lniane z solą na patelni dopóki siemię nie zmieni koloru i nie zacznie leciutko strzelać (trzeba uważać, żeby go nie spalić). Potem część siemienia mieli się w młynku, a część zostawia w całości. 
Tą mieszanką można posypywać zupy, sałatki, pyszne jest też kiedy odrobiną posypie się chleb z masłem.
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		Nie robić za dużo na raz i trzymać w lodowce, bo szybko wietrzeje i jełczeje.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: