Polskie gomasio (z siemienia lnianego)
Edyta: "Pamiętam, że z siemienia lnianego robiło się kiedyś 'polskie gomasio' - w oryginalnym gomasio praży się z solą nasiona sezamu, ale wtedy były w Polsce niedostępne."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
siemię lniane
sól (w stosunku 6-7 części siemienia na 1 część soli)
Przygotowanie:
Robi się to prosto: praży się siemię lniane z solą na patelni dopóki siemię nie zmieni koloru i nie zacznie leciutko strzelać (trzeba uważać, żeby go nie spalić). Potem część siemienia mieli się w młynku, a część zostawia w całości.
Tą mieszanką można posypywać zupy, sałatki, pyszne jest też kiedy odrobiną posypie się chleb z masłem.
Wskazówki i uwagi:
Nie robić za dużo na raz i trzymać w lodowce, bo szybko wietrzeje i jełczeje.
Twoje zapiski: