Potrawka (sałatka) ziemniaczana z gruszkami lub jabłkami i cebulą (ponoć szwajcarska)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag gruszek lub jabłek
ew. 5 łyżek cukru
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, obrać, pokroić w cząstki. Owoce umyć, obrać, pokrajać w cząstki, włożyć do wrzącej wody z cukrem, ugotować uważając, by się nie rozpadły.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na oleju. Na półmisku układać warstwami ziemniaki i owoce, polać tłuszczem z cebulą i od razu podawać.
Ja jabłek nie gotuję, tylko smażę razem z cebulą (dodaję jak cebula się zrumieni).
Twoje zapiski: