1 brokuł
2 łyżki musztardy francuskiej (takiej, która ma całe ziarenka gorczycy!!)
1 ząbek czosnku
sól
olej lniany lub oliwa z oliwek
wersja rozszerzona: 1 op. tofu-fety (pokroić w kostkę)
1 papryka czerwona (w paski)
1 mały słoik czarnych oliwek
Przygotowanie:
Brokuła bardzo krótko gotować w lekko osolonej wodzie lub nawet sparzyć. Wystudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami - czosnek ma być starty lub zmiażdżony. Można podawać od razu.
Wskazówki i uwagi:
Ilość brokuła zależy od ilości osób - jeśli ma być to przyjęcie, to ze 4 sztuki trzeba przygotować.
Olej lniany _nam_ lepiej pasuje do brokułów niż oliwa.
Wersja podstawowa smakuje równie dobrze jak ta rozszerzona, która wygląda efektownie na przyjęciach. Ziarenka gorczycy uatrakcyjniają sałatkę i chrupią między zębami :-))
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2003-09-25 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.