puszka.pl - pysznie!

Tarta jarzynowa

Potrawę zaliczam do dosyć pikantnych. Rewelacyjnie nadaje się na kolację w miłym gronie. Przepis, który podaję, jest moją autorską przeróbką kilku potraw, które kiedyś próbowałam.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób (2 tarty o średnicy klasycznej tortownicy)

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
2 czubate łyżki margaryny
odrobina wody

farsz:
puszka czerwonej fasoli
3 średniej wielkości marchewki
5 średniej wielkości pieczarek
1 główka czerwonej cebuli
paczka mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
2 ząbki czosnku
oliwki
żółty ser
chili
czarny pieprz
sól
oregano

Przygotowanie:

Mąkę mieszam z żółtkami i tłuszczem, ugniatam całość na kruche ciasto. Jeśli potrzeba, dodaję wody. Wyrobione ciacho wkładam na 1/2 godziny do zamrażalnika.

Teraz zajmuję się farszem: odsączam czerwoną fasolę, marchewkę obieram, kroję w cienkie paski, gotuję w wodzie. Pieczarki kroję w kawałki, dodaję do nich posiekaną w plastry cebulę, chili i duszę, aż staną się miękkie. Szpinak wrzucam do rondla, dodaję zmiażdżony czosnek, nie podlewam wodą - wystarczy ta, którą uzyskam z rozmrożenia. Duszę, aż się rozmrozi i odparuje, doprawiam solą.

Wyciągam ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję na wymiar tortownicy (formy do tarty), przekładam je do formy i wstawiam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Gdy ciasto się zarumieni, wyciągam je i układam na nim kolejno: czerwoną fasolę, szpinak, pieczarki, odsączone marchewki, posiekane oliwki. Całość posypuję oregano i startym żółtym serem. Wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowa do podania od razu po wyjęciu. Smacznego!!!!

Wskazówki i uwagi:

Do tarty można użyć, wedle uznania, jeszcze innych warzyw, np.: gotowanej fasolki szparagowej, kaparów, innych przypraw.
Nadesłał(a) ~Spinka, dnia: 2003-09-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: