puszka.pl - pysznie!

Pyszne jajka po diabelsku

Jajka te, to bezkonkurencyjny "gwóźdź menu" moich imprez. Ulubieńcy wszystkich przyjaciół. Nie bójcie się czosnku!!! Szczególnie, że zima za pasem i należy zwiększać odporność.
Jajka można przgotować dzień wcześniej, a także przechowywać parę dni w lodówce. To im wcale nie szkodzi, wręcz odwrotnie,smak się potęguje!



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

8 ugotowanych na twardo jajek
Słoiczek majonezu
3 łyzki smietany lub jogurtu naturalnego
łyżeczka tabasco lub chilli
łyżeczka słodkiej paryki
2 łyżki keczupu
8 ząbków czosnku
garść tartego, żółtego sera

Przygotowanie:

Majonez, śmietanę i keczup wymieszać na gładki sos. Można dodać 2 łyżki wody, jeżeli całość jest za gęsta. Do sosu dodać przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przyprawić według uznania (i odporności podniebienia) pamiętajac o wymownej nazwie potrawy. Ja w celu osiagnięcia "diabelskiego" smaku dodaję jeszcze dodatkowo łyżeczkę ostrej papryki lub przecieru z papryczek pepperoni.
Połówki jajek ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać tartym, żółtym serem.
Teraz warto wstawić całość do lodówki, aby smaki i aromaty "przegryzły się", a całość schłodziła.

Wskazówki i uwagi:

Cudowne do świeżego pieczywa!
Wspaniałe do grzanek i zapiekanek!
Nadesłał(a) ~Ludmila, dnia: Sep 9, 2003
Źródło/autor przepisu: To przepis mojej przyjaciółki z Bielawy

Twoje zapiski: