puszka.pl - pysznie!

Nieco dziki ryż z mikrusami i ciepłą surówką

Przepis ochodzi z mojej kuchni.
gracjanix



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

Przygotuj:
- ryż dziki boiled,
- kostkę sojową,
- kostkę bulionu warzywnego,
- jajko,
- tartą bułkę,
- oliwę,
- czosnek,
- pomidory,
- paprykę,
- cukinię,
- cebulę,
- pieczarki,
- wodę,
- garnek,
- patelnie,
- większą miskę,
- przyprawy,

Przygotowanie:

Zagotuj 1 litr wody z dodatkiem ½ kostki bulionu i wsyp ½ opakowania kostki sojowej. Po nasączeniu wyjmij nasiąkniętą kostkę sojową i zamiast niej włóż 100g torebkę ryżu. Pokrój pomidory w cząstki, paprykę w kostkę, cukinię w pół krążki, cebulę i czosnek na drobno, a pieczarki jak chcesz. Wstaw patelnię na ogień i wlej oliwę. W miseczce rozbij jajko i wsyp kostkę sojową, wymieszaj, wsyp bułkę tartą, wymieszaj i przerzuć wszystko na patelnię. Usmaż na dowolny kolor. Rozłóż mikrusy na talerze a w ich miejsce na patelni wsyp cebulę, czosnek, czosnek i pieczarki. Wyjmij ryż i odcieknij. Do garnka z wodą po ryżu wsyp pomidory, paprykę i cukinię, a później rozsyp ryż po talerzach, ale uważaj żeby za mocno nie spalić cebulki. Przerzuć zawartość patelni do garnka i gotuj jeszcze chwileczkę a potem przypraw. ½ łyżeczki tymianku i bazylii wystarczy, no może jeszcze sól. Przerzuć zawartość garnka na talerze i do wioseł.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Sep 4, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: