Krem z pomidorów z selerem naciowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
oliwa z oliwek do smażenia
2 ząbki czosnku
2 cebule
seler naciowy
pomidory
bulion warzywny (1, max.2 szklanki)
sól
pieprz (biały najlepiej)
dużo cynamonu
dużo gałki muszkatołowej
ew. 5 łyżek cukru
odrobina chilli
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Do garnka wlewasz nieco oliwy z oliwek. Wrzucasz pokrojony czosnek (ze 2 ząbki) i cebule (też dwie) i podsmażasz aż się zezłoci. Potem dodajesz pokrojony seler i pomidory (też pokrojone, wcześniej obrane). Chwilę podsmażasz. Dolewasz bulionu (tak na oko - miedzy szklanką a dwoma, na początek szklankę, potem można dolać, jakby za gęste było).
To się ma gotować pół godziny - trzeba mieszać dość często.
W międzyczasie doprawiasz - sól, pieprz (biały najlepiej), dużo cynamonu, dużo gałki muszkatołowej, z 5 łyżek cukru, odrobinę chilli. Dorzucasz kilka listków świeżej bazylii.
Po pół godzinie rozprawiasz się z całością za pomocą blendera i masz pyszną zupę-krem, która jest baaaardzo syta. Ostatni etap jest ważny - zupa staje się aksamitna; niestety zwykły mikser nie jest w stanie podołać zadaniu.
Twoje zapiski: