puszka.pl - pysznie!

Ozdobne szczypiorki

Adam: "Wygląda rewelacyjnie na stole, a bardzo łatwo zrobić."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

młody szczypior
kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Młody szczypior odciąć w miejscu, gdzie zaczyna się biała część, tak aby z jednego końca (łodygi) po kilku centymetrach rozchodziły się pędy szczypiorku. Skrócić go u góry do długości ok 30 cm. Nożyczkami nacinać WZDŁUŻ pędów aż do głównej łodygi. Ja każdy pęd szczypiorku rozcinałem wzdłuż na 4, ale chyba na pół wystarczy.

I najważniejsze: nalać do jakiegoś dłuższego naczynia, najlepiej półmiska, zimnej wody i wrzucić kilka kostek lodu. Przygotowany wcześniej szczypior włożony do takiej wody powinien się zacząć zwijać do dołu. Od czasu do czasu można szczypiorowi trochę pomóc potrząsając nim nad zlewem i wkładając z powrotem do półmiska.

Potem można gotowy (lub gotowe) szczypior(y) wstawić do lodówki, aby tam poczekały na moment podania.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-08-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis podał Adam

Twoje zapiski: